loading

Vremenske prilike za Orebić i okolicu

Orebić, turistička oaza Pelješca, smješten na južnoj strani poluotoka pa okrenut Suncu tokom cijelog dana, omogućuje da Orebić ima veliki broj osunčanih dana u godini. Blaga mediteranska klima na cijeloj jadranskoj obali, a osobito na njenim južnim predjelima osigurava da tokom cijele godine prevladava vrijeme sa ugodnim temperaturama. 

Sa svoje sjeverne strane Orebić je zaštićen planinskim masivom brda Sv. Ilija koji se brzo na Suncu zagrijava pa time povećava prosječnu dnevnu temperaturu tako da je vrijeme zimi  bez snijega i jutarnjeg leda, a ljeta su osvježena ugodnim poslijepodnevnim maestralom.

Interesantno je također da vrijeme osobito u doba dozrijevanja vinove loze na južnim padinama poluotoka Pelješca u blizini Orebića gdje se uglavnom uzgaja vrsta loze „Plavac mali“ od kojeg se proizvode jedni od najboljih crnih vina u Hrvatskoj zvana „Dingač“ i „Postup“ upravo svoj okus i snagu crpe i od dnevne odnosno godišnje insolacije, te posljedice odbijanja sunčevih zraka od površine mora, te „udara“ istih na plantaže vinograda. Na ovaj način pojačava se izloženost vinove loze Suncu, pa je dozrijevanje grožđa i formiranje prirodnih šećera puno više i bolje.

Sezonsko ali i cjelogodišnje vrijeme u Orebiću omogućava zaista ugodan boravak i cjelogodišnji rad  na otvorenom. Radi ugodnog i toplog vremena gotovo svaka obiteljska kuća tokom cijele godine u svojim dvorištima i vrtovima uzgajaju raznovrsno bilje i cvijeće, te mediteransko voće kao što su limuni, naranče, mandarini i ostali agrumi, a napose mnogobrojni vinogradi i maslinici.  Već smo spomenuli da se tu proizvode odlična vina, ali isto tako i odlična extra djevičanska maslinova ulja, pa mnogobrojni uljari u svojim vitrinama čuvaju svakogodišnje diplome raznih izložbi maslinova ulja koja potvrđuju odličan proizvod zahvaljujući prvenstveno odgovarajućem podneblju što znači vremenu  pogodnom za uzgoj i razvoj svih ovih kultura. Sve ovo privlači mnogobrojne turiste i namjernike iz cijelog svijeta da u Orebić dolaze veći dio godine, no ipak najviše  od svibnja do listopada kada se može, radi ugodnog vremena, uživati u moru, pješačenju, bicikliranju, domaćim specijalitetima i dobrim vinima...

Daju se vremenske prilike odnosno prosječne temperature zraka za Orebić i obližnja područja tokom cijele godine. Ovo su podaci koji vrlo malo odstupaju, jer na ovom području vrlo malo domaćinstava i poslovnih ljudi koriste fosilna goriva radi zagrijavanja svojih domova ili plastenika pa tako ne mijenjaju ništa od prirodno uspostavljene vremenske ravnoteže koja ovdje vlada godinama. Daju se prosječne temperature zraka na ovom području, koje mogu iz jedne do druge godine neznatno varirati i to:

Siječanj:   8 °C
Veljača:  10 °C
Ožujak:  15 °C
Travanj: 17 °C

Svibanj:  20 °C
Lipanj:    25 °C
Srpanj:    30 °C
Kolovoz:  32 °C

Rujan:     25 °C
Listopad: 20 °C
Studeni:   15 °C
Prosinac:   9 °C

Vrijeme danas
Vrijeme danas
° max ° min
Naredni dani