loading

Poluotok Pelješac -karta

Na karti Pelješca, koji je smješten na južnom dijelu Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sa svojom dužinom od oko 85 km, odmah se uočava velika solana u gradu Stonu sa njegovim čuvenim zidinama koji ga okružuju, poluotokom se nastavlja uz mnogobrojne planine, prostrane vinograde, pitome uvale sa razvijenim školjkarstvom, mnogobrojnim pješčanim i šljunčanim plažama. Na svom kraju Pelješca nalazi se slikovito turističko i ribarsko naselje Lovište, poznato po svojoj velikoj uvali, a nadasve sa očuvanom prirodom i ljubaznim domaćinima.

Karta Pelješca pokazuje vezu sa kopnom, a sa svojom uzdužnom cestom povezuje sva mjesta na Pelješcu, osobito ona koja su se profilirala kao turističke destinacije. Isto tako na Pelješac  se može stići višednevnom trajektnom vezom iz grada Ploča. Velika pomoć građanima Pelješca pružit će i „pelješki most“ koji se upravo gradi, pa ćemo kartu Pelješca  obogatiti sa još jednom važnom informacijom. Ovo će značiti da će svi gosti i posjetitelji poluotoka Pelješca imati mogućnost da iz dvije čvrste točke doputuju vrlo lako i brzo do svakog pojedinog naselja na poluotoku Pelješcu. Isto tako omogućit će im da dobrom cestom koje se grade na Pelješcu mnogo brže stići do Dubrovnika izbjegavajući prolaz preko granične crte Neum što će se naknadno sve ubilježiti na novoj karti Pelješca.

Karta Pelješca pomaže pronaći sva ona turistička mjesta koja bi bila zanimljiva gostima bilo radi boravka i odmora, ali isto tako radi uživanja u domaćim i morskim specijalitetima odnosno obilasku kulturno-povjesnih znamenitosti.

Na karti Pelješca najveći i u turizmu najpoznatiji je Orebić. Ima veoma razvijene turističke sadržaje koje značajno dopunjuju obližnja mjesta: Viganj, Trpanj, Potomje i dr. u sportskoj  i vinarskoj, te gastronomskoj ponudi. Prilikom jedne posjete gosp. George Bernard Shaw  Orebiću u kojem je boravio nekoliko dana ustvrdio je da je Orebić sa svojim vidikovcem na obližnjem brežuljku gdje dominira franjevački samostan i crkva „Gospe od Anđela“ i svojim vitkim zvonikom „raj na zemlji“. 

Orebić se nalazi na južnoj obali podno najveće planine na Pelješcu Sv. Ilija visok 961 metar. Ovu planinu vrlo rado posjećuju naši gosti jer im pruža izuzetan pogled na arhipelag ispred Orebića, otok Korčulu, Mljet i Lastovo, a za dobrog vremena mogu se vidjeti obrisi talijanske obale. Poluotok Pelješac odvaja se od otoka Korčule Pelješkim kanalom, koji je izuzeto zanimljiv za goste koji vole sportove na vodi osobito jedrenje i dr. Radi nejednakog zagrijavanja kopna i mora, naročito poslijepodne redovno puše lagani maestral kojeg gosti upravo za ovoj sport koriste. Spomeniti je da je u Orebiću najveća i najpoznatija pješčana plaža Trstenica duga oko 1,5 km što Orebić percipira kao idealnu turističku destinaciju.